L’arròs, un menjar deliciós

Avui us vull parlar de l’arròs, que és el meu menjar preferit des de sempre.
L’arròs és una planta herbàcia, gramínia i semiaquàtica de creixement anual. La seva mida va des dels 40cm fins a 1m d’alçada.
És el segon cereal més produït del món. S’inclou en la dieta del 70% de la població mundial. És el cereal més important per a l’alimentació humana i és responsable de l’aport calòric d’una cinquena part de les calories consumides al món. A països com Bangla Desh és les tres quartes parts de l’alimentació de la població.
El gra conté principalment midó. La pellofa és rica sobretot en fibra.
L’arròs és un dels aliments que conté més midó, que funciona com a reserva energètica. És ric en hidrats de carboni. Té molt pocs greixos i proteïnes. Nocolesterol ni gluten. Si es menja integral, pot ajudar a reduir el colesterol.
És un ingredient fonamental de la cuina mediterrània i d’altres cuines de les regions tropicals i subtropicals.
És antidiarreic, astringent, etc.
La producció mundial anual supera els 500 milions de tones, de les quals el 90% es produeix a Àsia. A Espanya la producció és de 0’5 milions de tones anuals, de les quals la meitat es fa als conreus de les vores del riu Guadalquivir, una quarta part al Delta de l’Ebre, una cinquena part a l’Albufera de València i la resta a altres llocs.
Existeixen dues espècies cultivades: la varietat asiàtica, que es cultiva en major grau i de la qual hi ha més diversitat, i la varietat africana. Ambdues han seguit un procés de domesticació per part de l’home al llarg dels anys.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: